fbpx

Senki sem tud semmit – állítja a NETFLIX alapítója

marc randolph, netflix
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Az új ötletek mágnesként vonzzák a szkepticizmust. Amikor Marc Randolph előállt a Netflix gondolatával az első reakciók – köztük a feleségéé is – az volt, hogy ez soha sem fog működni.

 Randolph szerint minden vállalkozó ismeri ezt az érzést. Kitalálnak valamit, leírják, alig várják, hogy megosszák a barátaikkal, családtagokkal, mentorokkal, szomszéd nénivel, erre mit kapnak cserébe a lelkesedésért?

„Ügyes Randolphka, de menj vissza játszani a szobádba.”

Fél tucat startup alapítása után (A NETFLIX volt a hetedik), Randolph tanácsa azoknak a vállalkozóknak, akik találkoztak már szkeptikusokkal az, hogy:

Senki sem tud semmit.

Hollywood és a Startupok világa

A gondolat William Goldman forgatókönyvírótól származik, aki olyan filmeket jegyez, mint a Herceg menyasszonya és Butch Cassidy és a Sundance kölyök. Goldman híres volt arról a három szóról, amit szinte minden művében megtalálhatunk: Nobody. Knows. Anything. Vagyis senki sem tud semmit.

Ennek ékes bizonyítéka, hogy díjnyertes rendezők és sztárok buknak hatalmasat a filmes projektekkel. Például Will Smith legújabb filmje a Gemini Man jó úton halad a 75 M$-os veszteség felé. Vagy a Blair Witch projekt, amit 50.000 $-ból forgattak és 250 milliót hozott a konyhára.

Lehetnek jó megérzéseink. Lehetnek nagyon jó becslésink azzal kapcsolatban, hogy egy startup, projekt vagy ötlet mennyire lehet sikeres. De a valóság az, hogy senki sem tud semmit.

Önbizalom és Tesztelés

Nincs minden veszve. Randolph szerint, ha elfogadod a tényt, hogy lila gőze sincs senkinek, az lehet a saját motivációd forrása. Mivel senki sem tudja pontosan, hogy melyik ötlet jó vagy rossz, így bármelyik lehet sikeres.

Ehhez bíznod kell abban, hogy az ötletednek jó alapja van és legyen bátorságod kipróbálni és megkockáztatni, hogy esetleg elbuksz vele. A rossz ötlet csak akkor bizonyosodik be, ha már kipróbáltad.

A NETFLIX első nekifutásra egy online VHS webáruház lett volna. Gazdaságilag és technikailag sem volt semmi értelme. A feliratkozós üzleti modell évekkel később jött, amikor már ezer ötletet elvetettek.

A 2000-es évek elején kifogytak pénzből és a Blockbuster-el próbáltak összeállni, hogy az ötlet életben maradjon. (Akkor a Blockbuster és 6 Milliárd dollárt keresett, míg a NETFLIX csak 5 milliót). Mondanom sem kell, kinevették őket. Ma a Blockbusternek már csak a ködös emléke létezeik, a NETFLIX meg 150 milliárdot ér. Dollárban.

Úgy tűnik a Blockbusteres vezetők mégsem tudtak annyi mindent, mint gondolták.

Ha ez tényleg igaz, akkor mit tehet egy fiatal vállalkozó, startupper?

Randolph szerint, a legfontosabb lépés, hogy az álmokból valóságot csináljunk. Csak el kell kezdeni. Egyszerre egy lépést. Építs, tesztelj, változtass. Tanulj és fejlessz, hogy az ötlet valóban életképes legyen.

Nolan Buhnell az Atari alapítója mondta:

Mindenki, aki már zuhanyozott volt már valamilyen ötlete. Változást azok érnek el, akik kiszálnak a zuhany alól, megtörölköznek és nekilátnak megvalósítani.

Elég a dumálásból. Menj és csináld.

Oszd meg a cikket a barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: google

Ne maradj le semmiről:

Értesülj a legújabb programokról, eseményekről és a legfrissebb tartalmakról:
Tovább az eszköztárra