fbpx

Hogyan inspirál egy Peer Group és egyáltalán mi az

pag
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül, ha messzebbre szeretnél jutni, akkor menjetek többen – ahogy az afrikai mondás tartja.

Függetlenül attól, hogy vállalkozó, startupper vagy multiharcos vagy, segítségre szükség van. Ez lehet mentor, coach vagy akár egy egész csoport is, akikkel időközönként összeültök és megbeszélitek, hogy mizu.

Na jó, ennél azért sokkal többről van szó.

Az USA-ban már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek a Peer Group-ok a vállalkozók, startupok és az giga-mega vállalatok vezérei között.

De miről is szólnak ezek a csoport? Kiknek érdemes csatlakozni?

Erről szól ez a cikk.

Egy messzi-messzi Milwaukee-ban

1957-ben egy Bob Nourse nevű vállalkozó hasonló dologtól szenvedett, mint sok vezető ma. Ez a vezetői magány. Több olyan probléma, akadály és kihívás volt, amit nem nagyon tudott kivel megosztani és gyakran egyedül maradt ezekkel a feladatokkal. A kiégés fogalma egyáltalán nem újdonság, de akkor még nem biztos, hogy így hívták.

Támadt egy ötlete, hogy a környékbeli vállalkozókat összehívja, hogy segítsenek egymásnak megoldani azokat a problémákat, melyek egyedül nehezen és rengeteg időt, pénzt és energiát igényelnek. Néhány egyszerű szabály betartása mellett létrehozta az első csoportot, melynek tagjai hamar profitáltak az ötletből.

Az elképzelés egyszerű volt, a kollektív tudás megosztásával a különböző területek szakértői segítettek egymás üzleti kihívásait megoldani. A recept annyira bevált, hogy a Nourse által alapított Vistage mára a műfaj egyik legnagyobb képviselője lett. Több, mint 20 országban, 23.000 taggal működnek.

A csoportok meghatározott keretek, ha úgy tetszik szabályok szerint működnek. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vezetők egy biztonságos környezetben, hasonló gondolkodású és helyzetben lévő sorstársakkal ossza meg problémáit és tudását egyaránt.

Mégis miért és kinek jó ez?

Elsősorban azoknak, akik nyitottak és nem tudás irigyek. Akik elfogadják mások véleményét, tapasztalatát anélkül, hogy zokon vennék.

Az elmúlt években 6 különböző országban támogattam csoportok összeállítását és mindig meglepett, amikor felnőtt emberek 10 éves hisztis kisgyerek módjára viselkedtek, ha valaki olyat mondott, ami nem tetszett nekik.

Az ego mérete egyértelműen számít a csoportban. Ezért is fontos, hogy a csoportot összeállító facilitátor odafigyeljen annak a dinamikájára. Nem a két egy csárda analógiára gondolok, mivel nem csárdáról beszélünk. Azonban kiemelt felelőssége van abban, hogy a csoport minden egyes tagja értéket kapjon és adjon.

A dinamikában rejlő erő az, ami kiemeli a néhány napos tréningek közül. Egy csoport tagja hosszú távra köteleződnek el 3 – 6 – 12 hónapra. A legtöbben az 1-2 napos offsite képzések és tréningeket követő néhány héten belül mindent ugyanúgy csinálnak, mint a tréning előtt. A hatékonysága ezeknek a rendezvényeknek rövid távú.

A Peer Group-ok népszerűsége a folyamatosságban és megbízhatóságban rejlik. A tagok számíthatnak arra, hogy a következő hónapban is a 7-8 vezető fogja megosztani a tudását, tapasztalatát olyan részletességgel, mint sehol máshol.

A profi irányítású havi találkozók célja minden esetben a problémák megoldása és a fejlődés. A tagok egyenrangú partnerekként viselkednek, ami valljuk be, néha nagyon nehéz egy cégen, vállalkozáson belül. Még akkor is, ha kifelé ezt kommunikáljuk. Mert teljesen máshogy viselkedünk azokkal, akikkel a mindennapokat töltjük.

A nyitott és őszinte beszélgetés a bizalom légkörét hivatott megteremteni. Ahol mindenki kényelmesen oszt meg olyan akadályokat és észrevételeket, amit nem biztos, hogy máshol megtenne.

Akkor itt megoldják a problémáim?

Nem. Senki sem fogja a problémákat megoldani helyetted. De olyan emberek fognak segíteni a megoldást kidolgozni, akik már szembesültek hozzád hasonló problémákkal. Elmondják ők hogyan kerekedtek felül, mi az ami bevált, mi az, ami nem.

Mind ehhez a tematikus munkafüzetek is hozzájárulnak, ami segít megtalálni a probléma gyökerét, hogy ne csak a tünetek kezeld.

A havi rendszerességű találkozók mindig egy elköteleződéssel záródnak. Az ATD egyik kutatása szerint 65%-kal valószínűbb egy cél elérése, ha elkötelezed magad valakinek. Ha 8 másik emberrel szemben teszed ezt, annak brutális ereje van. Már csak azért is, mert senki sem akar a következő havi találkozón úgy megjelenni, hogy nem sikerült tartani az ígéretét. Ez pont megfelelő pressziót eredményez a proaktív cselekvéshez.

Ugyanakkor a sikerekben is közösen osztoznak a tagok, ami megerősíti a pozitív és támogatói környezetet.

Borzasztó jó érzés, amikor tudjuk tartani azt, amit bevállaltunk. Ez nem csak a saját elégedettségünket növeli, hanem a csapatban betöltött szerep értékét is. A büszkeség érzése, hogy kivívtuk a csapat elismerését pedig felbecsülhetetlen.

Félre értés ne essék, a Peer Group nem arról szól, hogy a tagok körbe állnak kézen fogva és egymást dicsérik. A tagok számon is kérik egymást. Ha valaki folyton alul teljesít, nem éri el a kitűzött célokat, a nyomás hamar arra ösztönzi az embert, hogy kapcsoljon magasabb fokozatba.

Golfcipőre nincs szükség

Minden résztvevőnek drága az ideje, senki sem szereti azt elpocsékolni. Nem unatkozó milliárdosok üzleti klubja, ahol golfozással ütik el az időt.

A Peer Group olyan vezetőknek szól, akik tisztelik egymást annyira, hogy felkészülten érkeznek a havi találkozókra, tartják a szavukat és elérik a kitűzött célokat.

Ezek a csoportok a KKV vezetőknek ugyanolyan értékesek, mint a növekedési pályán lévő Startupoknak, akik még viszonylag újak az üzleti életben. A tagok ismerik a vezetői kihívásokat és elkötelezettek azok hosszú távú megoldásai iránt.

A csoportok működéséről és a csatlakozással kapcsolatban bővebben itt találsz információt.

Oszd meg a cikket a barátaiddal!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google

Ne maradj le semmiről:

Értesülj a legújabb programokról, eseményekről és a legfrissebb tartalmakról:
Tovább az eszköztárra