fbpx

Nehezen megy a csapatmunka? Van megoldás.

Csapatmunka
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Egyeseknek a csapatmunka olyan, mintha a fogát húznák. Minden jelentős emberi teljesítmény egy összehangolt, jól koordinált együttműködéséből született. Pont. Ez persze nem változtat azon, hogy van aki egyszerűen jobban szeretet egyedül dolgozni.

Nem feltétlenül az ő hibájuk ez. Részben a személyiségükből fakad, részben pedig attól, hogy azt egy számukra kényelmetlen szerepbe próbálják belegyömöszölni. Szerencsére van rá megoldás.

Amikor a csapatmunka visszafelé sül el

Azt már régóta tudjuk, hogy az emberek természetes vágya a kötődés, hogy tartozzunk valahová. Ez még nem jelenti azt, hogy képesek vagyunk tökéletes harmóniában együttműködni. Az egyéni érdekek gyakran megtörik a csapatszellemet. A versengés és a túlélési ösztön gyakran a csapatokon belül talál magának célpontot. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg vezető mesterségesen generál olyan környezetet, ahol versengés alakul ki a kollégák között.

A pszichológusok szerint, minél ambiciózusabb vagy, annál nehezebben kezeled a feszültséget, ami persze az együttműködés rovására megy.

Érdekes az is, hogy ha hajlandóak vagyunk a kooperációra, a különböző értékek, stílus vagy akár csak a megjelenés is erősen akadályozhatja a közös munkát. Tudod, amikor valakinek egyszerűen nem tetszik a képe. A vezető feladat, hogy a megfelelő embereket gyűjtse össze, aki képes arra inspirálni őket, hogy félretegyék a saját önző céljaikat a csapat érdekeiért.

A Peer Advisory Group csoportok összeállításánál erre különös figyelmet fordítunk.

Sajnos a vezetők nagy része különösebb figyelmet nem fordít erre, így az eredményes együttműködés sem garantált. Éppen ezért jó, ha már előre tudod, hogy hozzád milyen szerep, feladatkör passzolna a legjobban egy csapatban. Hogy erre érdemben tudj válaszolni, alapos önismerettel kell rendelkezned.

Az, hogy milyen ember vagy, alapvetően meghatározza hogyan viselkedsz másokkal, ami többféleképpen befolyásolja a csapat működését, mint gondolnád.

Szóval, ne csak azt gondold át, hogy mik a csapat céljai, amiből kiválasztasz egy számodra szimpatikust, ami passzol a készségeidhez. bizonyosodj meg arról, hogy a csapat passzol a személyiségedhez. Az egyes Peer Group-ok összeállításánál erre különös figyelmet fordítanak a facilitátorok, akik a csapat megfelelő működéséért felelnek.

A csapatok céljaitól függetlenül három személyiségjegy különösen nagy hatással lehet a hatékonyságra.

Ambíció

Kevés dolog indikálja jobban a csapatmunkához való hozzáállásunk, mint az ambíció. A jó hír az, hogy az ambiciózus emberek képesek motiválni egy csapatot azzal, hogy magasra teszik a lécet és az eredményekre fókuszálnak. Ugyanakkor ez a célorientált gondolkodás sokszor háttérbe szorítja a csapat morált és az már a működési dinamikára is rossz hatással lesz.

Ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy terveztük akkor az ambiciózus kollégák lesznek az elsők, akik ujjal mutogatnak és frusztráltak lesznek. Ha emellett még kontrollra és hatalomra is vágynak, akkor még a vezető kompetenciáit is kétségbe vonják és a csapattársakat versenytársaknak tekinti.

Minél ambiciózusabb vagy, annál nehezebb lesz a csapatmunka és alig fogod megtalálni a helyed a csapaton belül. A legjobb módja annak, hogy a személyiséged a csapat javára fordítsd, ha a verseny célját a csapaton kívülre helyezed. A versenyszellem nem fog eltűnni, de így nem csak magad, hanem az egész csapatot motiválhatod arra, hogy legyőzzétek a riválisokat.

Nyitottság és kreativitás

Az innovatív ötletek ritkán pattannak ki egyetlen zseni fejéből. Általában csapatmunka eredménye. Ezek a csapatok egy kreatív vezető irányításával működnek, azonban egy fontos személyiségjegy belerondíthat a közös munkába. Ez pedig a nyitottságra való hajlam. Vagyis annak hiánya.

A nyitottság, kíváncsiság, esztétika iránti vonzalom, megszokottól eltérő gondolkodás, kalandvágy a csapat kreativitásának a motorját jelenti. Az ambícióhoz hasonlóan ennek is van jó és rossz oldala egyaránt. A konvenciókkal való szakítás, a járatlan utak felfedezése az innováció és a változás katalizátora. Ugyanakkor, ha folyton az újdonságokat keresed, akkor a csapat könnyen elveszítheti a fókuszt. Túl sok nyitott feladat lesz és tulajdonképpen nem fejez be semmit.

Egy csapat nyitott ember rengeteg ötletet termel és még több új dolgot próbál ki. De nehezen hajtja végre a feladatokat. Aki nyitott és kreatív problémamegoldó, az jobb, ha a végrehajtást másokra bízza, különben soha semmit nem fognak befejezni.

Önirányítás és lelkiismeret

Az utolsó személyiségjegy eldöntheti, hogy a csapatmunka sikerre vagy kudarcra van ítélve. A lelkiismeretes ember megbízható, kötelesség tudó és szorgalmas. Kiváló terveket készítenek és sziporkáznak a jól felépített és vezetett csapatokban. Rendkívüli az önfegyelmük, ami segít nekik elkerülni a felesleges, időrabló tevékenységeket.

Szóval, ha lelkiismeretes vagy és ennek ellenére nem érzed jól magad abban a csapatban, amiben dolgozol, az valószínűleg azért van, mert társaid nem olyan fegyelmezettek és szorgosak, mint te. Amikor mindenhonnan a szabadság és a „csinálj, amit akarsz” mentalitás ordít az arcunkba, hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról az értékekről, mint az önuralom és a lelkiismeretesség. Enélkül nincs befejezett projekt, nincs megvalósított ötlet csak lufihámozás.

Ha egy csapatban nincs meg a kellő lelkiismeretesség, akkor az anarchia fog eluralkodni. Bármilyen rendszert vizsgálunk meg, szükség van arra, hogy a szabályokat bizonyos szinten kövessük. Szóval, ha azt veszed észre, hogy lelkiismeretesebben végzed a munkád, mint a csapat többi tagja, akkor érdemes néha emlékeztetned őket arra, hogy mi az, ami fontos. Legyél te, aki tervez, betartja a határidőket és odafigyel a részletekre.

Ezek a személyiségjegyek nem zárják ki egymást, de egy csapatban betöltött szerepünk szerint, általában csak az egyik emelkedik ki látványosan a tagok előtt. Lehetsz te a motivációs hajtóerő, a tervező, aki mindenre figyel és a végrehajtó, aki befejezi a feladatokat.

Egy csapat működése akkor optimális, ha ezek a jegyek egyensúlyban vannak és az emberek a saját személyiségüknek megfelelő szerepet töltik be. Amikor a képességek és a személyiség találkozik a feladatban.

Ha egy startup vagy KKV vezetője, döntéshozója vagy és szeretnéd megismerni, hogyan működnek a Peer Advisory Group tanácsadói csoportok, hogyan segíthetik vállalkozásod fejlődését, akkor gyere el a következő ingyenes bemutatónkra. További információk itt.

Oszd meg a cikket a barátaiddal!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google

Ne maradj le semmiről:

Értesülj a legújabb programokról, eseményekről és a legfrissebb tartalmakról:
Tovább az eszköztárra