fbpx

Miért nem alakul ki az új szokás?

férfi, naplemente, baseball sapka
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Egy új szokás kialakítása egyszerű, ugyanakkor nehéz. Hadd magyarázzam meg.

Egyszerű azért, mert a rendelkezésre álló információ, tudományos kutatások és tapasztalatok alapján meg tudjuk határozni azokat a lépéseket, melyek segítségével kialakulhat egy új szokás.

Nehéz, mert az agyunk szereti, ha azonnal megkaphat valamit, nem érdekli, hogy jobban járunk majd a jövőben. Például sokkal egyszerűbb a kanapén pihenni, mint elmenni az edzőteremebe. Még akkor is, ha tudjuk, hosszú távon a kanapén döglés nem túl kifizetődő.

Emiatt egy sor kifogást gyártunk, melyeket rutinosan használunk, ha valami olyat kellene csinálnunk, ami most kényelmetlennek és nehéznek tűnik. A legáltalánosabbak:

Nincs időm. Rengeteg impulzus ér minket a mindennapokban és mi szeretünk ezekbe fejest ugrani csak azért, hogy elkerüljük azt, ami igazán fontos, de nehéz. Az elfoglalt viszont nem egyenlő a hatékonnyal.

Túl fáradt vagyok. Naná! Annyi mindent csinálunk, hogy nem csoda, a nap végére elfáradunk. Akkor meg már kinek van kedve olyan dolgokat csinálni, amihez megerőltető és kényelmetlen.

Valami mindig közbejön. Persze, hogy közbejön. Az agyunk a túlélésre játszik, nem pedig a fejlődésre, ezért a kisebb ellenállás felé húz minket.

Annyira nem is akarom. Imádunk tervezni és arról beszélni, hogy „majd egyszer” mennyire egészségesen fogok élni, betartom a diétám, leszokom a csokiról, építem a karrierem/vállalkozásom. De, amikor eljön a cselekvés ideje, akkor már annyira nem is fontosak ezek a célok.

Egy szokás 4 lépése a Jel -> Vágy -> Cselekvés -> Jutalom. A fenti kifogások a legáltalánosabbak az egyes lépéseknél, biztos ismered te is őket.

Az alapvető probléma, hogy amikor döntési helyzetbe kerülünk, akkor nem a döntésünk jövőbeli hatására gondolunk. Például, ha most elmegyek futni, azt majd 70 évesen meghálálom magamnak, mert fit és egészséges leszek. Hanem azon kattogunk, hogy bakker ehhez most baromira nincs kedvem, mert időm sincs, fáradt vagyok, meg még annyi mindent kell csinálnom.

Meg egyébként is, még csak 34 vagyok, hol van még a 70.

A szokás tudománya

A kutatások szerint az azonnali jutalmat sokkal jobban értékeljük, mint a hosszú távú elégedettséget. Persze, mivel az egyiket most rögtön kapjuk meg, a másikat meg majd egyszer valamikor.

Ez az oka annak, hogy iszonyat motiváltan fekszünk le este úgy, hogy „Na majd reggel jól felkelek hamarabb és elmegyek edzeni”. De, amikor felébredünk, akkor ugyanazt csináljuk, mint mindig. Kinyomjuk az órát és átfordulunk a másik oldalunkra.

A jó hír, hogy ezzel a problémával senki sincs egyedül. A még jobb, hogy ezen lehet változtatni. Az egyik legelső lépés, ami nekem segített változtatni a régi, rossz berögződéseken az, hogy olyan emberek társaságát keresetem, akik hasonló problémákkal küszködnek, mint én. Kíváncsi voltam arra, ők hogyan birkóznak meg a feladattal.

Ha szeretnéd megtanulni, hogy lehetsz a szokásaid mestere, nem pedig az áldozatuk, akkor javaslom, nézd meg a 6 hetes programom, ahol fekete öves halogatóból, produktivitás nindzsa lehetsz!

Oszd meg a cikket a barátaiddal!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google

Ne maradj le semmiről:

Értesülj a legújabb programokról, eseményekről és a legfrissebb tartalmakról:
Tovább az eszköztárra