fbpx

Idation workshop, ahol az ötletek születnek

Ahol az ötletek születnek.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

A startupok és nagyvállalatok világban világában az „ideation” (vagy magyarul ötletelés) folyamata segít új ötletek generálásában ahhoz, hogy egy bizonyos problémát megoldjunk.

Ezek a problémák lehetnek felhasználói, vevői vagy akár megrendelői oldalról is. Vagy akár a saját vállalkozásunk, cégünk aktuális kínja.

Ahhoz, hogy legyen egy jó ötletünk, nagyon sok ötletet kell generálni. Az oktatás egyik legnagyobb hibája, hogy elhiteti velünk, minden problémára csak egy jó megoldás van.

A Toyota in-house ötletgenerátor rendszere (ami a LEAN egyik alapja) évente kb. 2.000.000 ötletet regisztrál. Ami még ennél is lenyűgözőbb, hogy körülbelül a 90%-át implementálják. A rendszer működéséről itt olvashatsz bővebben.

Mit tehetsz, ha nincs saját ötletgenerátorod?

Ebben segít az „ideation” folyamata.

A cikkben végig megyünk a lépéseken és megnézzük mi kell ahhoz, hogy a folyamat sikeres legyen.

Nézzük meg, először hol található az „ideation” a desing thinking folyamatában.

Sokan azt hiszik, hogy az innovatív projektek az ötletgenerálással kezdődnek. Ez nem igaz. A design thinking folyamatában körülbelül középen helyezkedik el.

Forrás: uxdesign

Az ideation akkor lehet hasznos, ha már van egy azonosított és validált problémád, amire megoldást keresel. Vagyis teljesen felesleges olyan dolgokon agyalni (értékhipotézis új termékek vagy szolgáltatásoknak) ami senkinek sem okoz problémát. Mielőtt nekilátsz ötletelni fogalmazd meg pontosan a problémát amire megoldást keresel.

Hogy kezdődik az ideation?

A folyamat egy kihívással vagy egy jól megfogalmazott kérdéssel kezdődik. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy projekt adatlapot. A problémát egy strukturált módon bemutató összesítő, ami olyan kérdésekre válaszol, mint:

 • Mi a konkrét kihívás, probléma?
 • Hol találkozunk ezzel a problémával?
 • Miért és kinek fontos a probléma megoldása?
 • Ki a célcsoport?
 • Milyen feltételezéseink (hipotézisek) vannak a megoldással kapcsolatban?
 • Mit szeretnénk elérni?

Egy összesítő elkészítése segít abban, hogy koncentrálja a fókuszt. Így egyszerre nem 100 dolog megoldását keresed, hanem csak egyét. Ha a probléma jól meg van fogalmazva, úgy sokkal egyszerűbb megoldást találni rá. Gondolj csak arra, ha az orvosnál nem tudnád meg mondani mi a bajod. Nem mész vakbélgyulladással fogorvoshoz. Pontosan ezt szeretnénk elkerülni.

Nincsenek rossz ötletek

Egy ideation session lényege, hogy senki sem érzi magát kényelmetlenül, ha esetleg hülyeséget mond. Ezt nehezebb betartani, mint gondolnánk. Minden az arcunkra van írva. Emiatt fontos tisztázni, hogy senki se ítélkezzen. Ha valaki hezitál megosztani az ötletét, akkor nyomatékosítani kell, hogy ebben a fázisban nincs rossz ötlet.

Valójában könnyen beleesünk a kritikus gondolkodás csapdájába, mikor egy új terméket, szolgáltatást fejlesztünk. Az első ötletek igazából mindig abszurdnak tűnnek és azt gondolhatjuk, hogy ez biztos nem fog működni. Ugyanakkor a legjobb koncepciók a nem túl őrült ötletek megfelelő kombinációjából születnek.

Gondolj minden ötletre úgy, mint egy kirakás egy darabjára. Függetlenül attól, hogy mennyire hasznos önmagában lehet, hogy a big picture fontos eleme lesz.

Rögzíteni minden gondolatot

Amikor elkap egy csapatot a flow, akkor nagyon könnyen elillannak a jó ötletek. A legjobb megoldás erre, hogy mindent egy post-itra fel kell jegyezni. Igazából ezért nem javasolt ideation sessiont tartani egy normál heti meetingen. Egy normál meetingen a legtöbben nem jegyzetelnek. Gyakran csak egy memo készül, ami elég foghíjas.

Néhány tipp a hatékony jegyzetekhez: egy ötlet, egy post-it. Nem próbáljon senki egy üzleti modellt felrajzolni rá. Csak a kulcsszavakat. Toll helyet pedig használj filctollat, így tényleg arra kényszerülsz, hogy tömören és egyértelműen fogalmazz. Ha vizuális vagy akkor inkább rajzolj, ami kényelmesebb számodra.

Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash

Kombináld a módszertanokat

A csoportos ötletelés mindig jobb, mint egyedül. Ugye? Nos, nem minden esetben. A kutatások szerint a kombinált ötletelések mennyiségben és minőségben is lekörözik a normál csoportos brainstormingot. Ha csoportosan kezdtek egy ideation folyamatot, akkor valószínűleg a leghangosabb ember fogja meghatározni az irányt, ez pedig leszűkíti az összegyűjtött ötletek lehetőségét. Nem beszélve arról, hogy frusztrálni fogja a kreatív, de csendes embereket. Ezért hasznosabb, ha mindenki egyénileg bemutatja a gondolatait és utána csaptok a csoportos ötletelésbe. Így mindenkinek kellő figyelem jut és legközelebb is hasonló lelkesedéssel fogja bevetni magát.

Mennyiség a minőség előtt

Semmi sem öli meg jobban a kreativitást, mint megállni és egy ötlet megvalósíthatóságán agyalni. Fontos, hogy szelektáljunk, de azt ne az ideation alatt tegyük. Koncentráljunk a mennyiségre, majd utána figyelhetünk a minőségre.

Összefoglalva az eddigieket:

 • Az ideation lényege, hogy stimulálja a kreatív szürkeállományt. Lehetőleg egy kreatív, nem a megszokott munkakörnyezetbe végezzétek el a gyakorlatot
 • A mennyiségre kell hajtani, hogy a lehető legtöbb ötlettel rukkoljatok elő. Nem számít egy ötlet mennyire megvalósítható vagy sem
 • Az ideation ítélkezéstől mentes. Kellően komfortosan kell, hogy érezze magát mindenki ahhoz, hogy felfedezze és megossza a saját ötleteit

Szóval, ha megvan a megoldandó probléma és a célcsoportod is, akkor készen állsz az ideation workshopra. Akkor már csak „néhány” dologra van szükség a sikerhez:

A hatékony ideation kulcsa a diverzitás

A változatos gondolkodású emberek. Ezt biztosítjuk a saját rendezésű ideation workshopokon. Nem kell csak azokkal ötletelni, akik a megvalósításban is részt fognak venni. Ők sokszor a fától nem látják az erdőt. Egy külső szem olyan dolgokat is észre fog venni, ami a tiétek már lehet, hogy rég kiszúrta.

Ha saját magadnak szeretnéd összeállítani a csapatot, akkor gondolj olyanokra is, akik teljesen más területen dolgozni. előfordult, hogy mérnökből, jogászból és közgazdászból álló csapat oldott meg műszaki kérdést.

Ki az, aki egy új nézőpontot adhatna az ötleteléshez?

Arra viszont figyelj, hogy a létszám egy csoportban ne legyen nagyobb 6-8 főnél. 8 főnél már egy tapasztalt facilitátornak is meggyűlhet a baja a kontrollal. Arról nem is beszélve, hogy egy nagyobb csoportban már lehetnek olyanok, akik nem biztos, hogy komfortosan érzik magukat ahhoz, hogy megosszák az ötleteiket.

Legyen egy kijelölt facilitátor

Ő lesz az, aki mindenkire odafigyel, tartja a tempót, szót ad és a beszélgetést az adott témára fókuszálja. Ők indítják el az egész sessiont, bemutatják a problémát és az egész workshop célját. Ő lesz az, aki mindenkit biztosít arról, hogy senki sem fog elítélni azért, amit mondasz. A gondolatok szabad áramlásáért felel.

Mivel készüljön a faci?

 • Rövid bemutatkozó az elején, a probléma és a workshop céljának vázolása
 • Világos agenda, mire, mennyi idő van (percre pontosan)
 • Stopper vagy bármi, amivel az időt méri
 • Papír és toll vagy laptop, ahová folyamatosan jegyzeteli az elhangzottakat

Ha te leszel az, aki bevállalja a faci szerepét, akkor szerezz valakit, aki a te helyedre beugrik, mert így sajnos az ötletelésből kimaradsz. Rossz ötlet, ha a két szerep között próbálsz meg zsonglőrködni, mert akkor egyiket sem fogod maximálisan teljesíteni.

Megfelelő helyszín

A leginkább alábecsült tényező. Sokan ugyanott próbálnak kreatív ötletekkel előrukkolni, ahol minden nap dolgoznak és tevékenykednek. Fontos, hogy új impulzusok érjék a csapatot, ugyanakkor komfortosan érezze magát mindenki. Ehhez viszont ki kell mozdulni a komfort zónából. Az ideális helyszín világos, megfelelő nagyságú és lehetőleg jó minőségű táplálékkal is szolgál.

Egy csomó helyszínt lehet bérelni vagy akár még egy hétvégi ház is kiváló lehet. Remek alkalom, hogy megtornáztasd a kreatív izmaidat.

Készülj fel kérdésekkel

Az ideation célja, hogy a lehető legtöbb ötlettel rukkoljatok elő. Igaz, hogy a fókusz a mennyiségen és nem a minőségen van, ugyanakkor néhány szamárvezetőre szükség lesz, hogy ne fulladjon káoszba az egész. Itt jön a képbe a probléma pontos megfogalmazása (a cikk elején beszéltem róla).

Ez segít a felhasználóra, vevőre összpontosítani. Például:

A felhasználónak szüksége van egy olyan eszközre, alkalmazásra, ami segít nyomon követni a megtett lépések számát napközben.

Ha igazán pro módon szeretnél felkészülni az ideation workshopra, akkor problémára alapozva összegyűjthetsz néhány kérdést. Elsősorban nem IGEN/NEM típusú kérdésekre gondolok, hanem olyanokra, amiket a workshop alatt megválaszolhattok.

 • Hogyan tudjuk a 30-as, egyedülálló férfiaknak vonzóvá tenni a terméket?
 • Hogyan tudnánk elérni a 30-as, rendszeresen sportoló nőket nagy csoportban?
 • Hogyan értesíthetjük a felhasználókat, ha a terméken változtatunk?
 • Hogyan tudjuk arra ösztönözni a felhasználókat, hogy többet használják a terméket?

Az efféle kérdések segítenek életben tartani a flowt, ha esetleg elakadtok és úgy érzitek kifogytatok az ötletekből. Ugyanakkor elég fókuszáltak ahhoz, hogy a témától ne térjetek el.

Jégtörők előre

Egy ideation workshop sikere nagyban függ attól, hogy a részvevők mennyire érzik komfortosan magukat. Ahhoz, hogy őszintén és nyíltan beszéljen mindenki érdemes néhány ice-breakert alkalmazni, hogy oldódjanak az emberek. Ha most hirtelen nem tudod mire gondolok, akkor itt van néhány példa:

 • Egy gyors jenga játék
 • Minden résztvevő egyetlen szóval írja a le a jelenlegi állapotát
 • Igaz v. hamis, mindenki mond magáról egy igaz és egy hamis állítást, a többiek pedig megróbálják kitalálni melyik-melyik
 • Mindenki lerajzol filctollal egy post-itra egy általa választott résztvevőt

 Annyira lehetsz kreatív amennyire nem szégyellsz. A legjobb, ha előre fel tudod mérni mire lennének vevők a résztvevők, de a spontán dolgokkal sincs semmi probléma.

Válaszd ki a megfelelő technikát

Ha nem előre kipróbált, működő technikával, módszertannal készülsz, akkor az nem egy ideation workshop. Rengeteg megoldás létezik, ami a kognitív, verbál és fizikai gyakorlatok kombinációjából épül fel.

Néhány módszertan, melyeket érdemes kombinálni egy ideation workshopon:

Reverse Thinking: Könnyen alkalmazható és hasznos módszer, amely segít abban, hogy feltételezéseinkkel ellentétes helyzetbe képzeljük magunkat, így a lehetőségeink határait tudjuk szélesíteni. Célja: a feltételezéseink mellett új, kreatív megoldásokat találjunk. Például, ha egy új asztalt tervezünk alapfeltétel, hogy legyen 4 lába, de mi van akkor, ha egyáltalán nincs lába? (mondjuk a plafonról lógatjuk lefelé). Ez nem csak rettentő vicces, de rengeteg haszontalan megoldást is ki tudtok zárni azonnal.

CopyCat: Az új ötletek 80%-a meglévő ötletek alapján jön létre. Hogyan? Nézd meg kik azok, akik egy hasonló ötlet alapján egy sikeres vállalkozást, terméket vagy szolgáltatást már felépítettek és gondold át hogyan használhatod fel az ő ötleteit a tiéd megvalósításához. ​

Bodystorm: Fizikailag eljátszani, lemodellezni a problémát, kihívást, amire a megoldást keresitek. Nem feltétlenül kell szerepjátékot játszani, azt le lehet rajzolni vagy akár legóból megépíteni. A lényeg, hogy a részt vevők első kézből tapasztalják meg azt, amit a felhasználók, vevők éreznek.

A workshop előtt érdemes némi időt szánni arra, kipróbáltok néhány technikát és kiválasztjátok a számotokra megfelelőket. Ideálisan 2-3 technika elegendő egy részletes ideation workshophoz.

Tervezd meg a következő lépést

Ahogy már korábban említettem, érdemes mindent rögzíteni írásban, ami a workshopon történik és elhangzik. Általában ez a facilitátor feladata.

a workshop végén érdemes egy kis időt ara szánni, hogy számba veszitek az ötleteket, hogy biztosra menjetek, nem hagytatok ki semmit. Habár a workshopon nincs helye ítélkezésnek, érdemes lehet megszavazni azokat az ötleteket, amelyeket életképesnek talál a csapat és eldönteni, hogy most mit fogtok csinálni.

Egy másik óriási előnye a csoportnak, hogy őszinte visszajelzést kérhettek egymástól, ami rendkívül fontos egy sikeres vállalkozáshoz. Ezt lehet a csoport előtt vagy akár négyszemközt, kinek melyik komfortosabb.

Ha szeretnéd kipróbálni milyen egy izgalmas ideation workshop, akkor most megteheted! Február 6-án a START IT @ K&H irodájában egy nyílt, ingyenes eseményen! Jelentkezés és részletek itt.

Oszd meg a cikket a barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: google

Ne maradj le semmiről:

Értesülj a legújabb programokról, eseményekről és a legfrissebb tartalmakról:
Tovább az eszköztárra