fbpx

Honnan jönnek az innovatív ötletek?

innovatív, light bulb
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Ha zuhanyoztál már valaha, akkor biztosan volt már legalább egy innovatív gondolatod. Vagy legalábbis azt hitted.

2010-ben egy Thomas Thwaites nevű fickó kitalálta, hogy épít egy pirítóst saját kezűleg. (The toaster project)

Az „innovatív” projekt úgy kezdődött, hogy bement egy boltba, megvette a lehető legolcsóbb pirítóst, hazavitte és atomjaira szedte. Mikor végzett a darabolással, több mint 400 alkatrész hevert előtte, kb 10 különböző anyagból. A három leggyakoribb azonban a nikkel, acél és műanyag volt.

Az acél alkatrészek előállításával kezdte. Mivel ahhoz vasra volt szüksége, ezért felhívta a legközelebbi bányát és megkérdezte őket, hogy tudnak-e neki biztosítani egy kevés vasércet a projekthez.

Meglepetésére igent mondtak.

Barkács toaster innovatív módon

Az öröm nem tartott sokáig, ugyanis Thomas hamar rájött, hogy a műanyag előállításához nyers olajra van szüksége. Ezért felhívta BP-t, hogy mi lenne, ha kirepítenék az egyik fúrótoronyhoz, ahol csapolna egy kis fekete aranyat magának. Ezt elegánsan visszautasították. (Nem csoda, egy ilyen útnak milliós költségei vannak).

Olaj híján Thwaites saját kezűleg kezdett műanyag darabokat olvasztani és azt próbálta egy pirítós formájába gyurmázni. A házi öntöde eredménye inkább hasonlított egy elrontott tortához, mint pirítóshoz.

Toaster project Thomas Thwaites by Daniel Alexander

Az anyagbeszerzés és alkatrész gyártás mintája folytatódott, ahogy a projekt halad előre. A korábbi tapasztalatok nélkül esélytelen lett volna befejezni. Például a nikkel alkatrészekhez pénzérméket olvasztott otthon. Az egyik interjúban azt mondta Thomas:

„Ha ténylegesen a tervezőasztalnál kezded akkor, könnyen az egész életed rámegy arra, hogy egy pirítóst megépíts.”

Nem kell mindent elölről kezdeni

A kereket újra feltalálni rossz ötlet. Sokszar azt hisszük az innovatív ötletek egy üres parpírral kezdődnek. Ha egy üzleti terv kudarcot vall, sokszor mondjuk, hogy „kezdjük a legelején”.

A szokások kialakításánál is gyakran hallom: jövő hónapban kezdem elölről.

Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a kreatív megoldások ritkán születnek úgy, hogy kidobunk minden előző gondolatot és újra teremtjük a világmindenséget.

Gondolj csak az evolúcióra. A madarak sem úgy fejlődtek ki, hogy egyik nap a gyíkok gondoltak egyet, hogy holnapra növesszünk szárnyat és akkor majd repülni fogunk.

A repülés képessége egy hosszú iterációs folyamat eredménye, ahol a már meglévő, működő tulajdonságok fejlődtek tovább.

Az kreatív megoldások a legtöbb esetben már működő ötletek kombinációja. Az innovatív emberek nem feltalálnak, hanem összekötik a pontokat. A hosszútávú fejlődés kulcsa egyébként is az, hogy minden nap csak 1%-kal legyünk jobbak. Nem az, hogy lesöpörjük az asztalt és újra tervezünk.

Iterálj, tesztelj, iterálj

A pirítós projekt jó példa arra, hogy sokszor mennyire alábecsüljük a körülöttünk lévő világ komplexitását. Amikor vásárolsz egy pirítóst nem gondolkodsz el azon, hogy mi mindennek kellett megtörténnie ahhoz, hogy az a polcra kerüljön. Nem gondolsz a vasércre, amit egy hegyből szedtek ki vagy az olajra, amit több ezer méter mélyen volt millió évekig.

Fel sem fogjuk a komplexitását az egyszerű használati tárgyaknak és a körülöttünk lévő világnak. Pedig jó dolog ezt észben tartani, ha szeretnénk tudni mi az, ami segít minket abban, hogy előrébb jussunk és mi az, ami hátráltat.

A pirítós esetében is csak a végterméket látjuk, nem azt a rengeteg bonyolult folyamatot, aminek az eredménye egy finom reggeli.

Egy komplex probléma megoldása abban rejlik, hogy a már működő dolgokat számba veszed. Mert ami működik, az valószínűleg már nagyon sok teszten átment. A „régi” ötletek már bizonyítottak egy komplex világban, nem véletlenül maradtak életben.

Oszd meg a cikket a barátaiddal!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google

Ne maradj le semmiről:

Értesülj a legújabb programokról, eseményekről és a legfrissebb tartalmakról: