fbpx

Gyakori hibák egy szokás kialakítása közben (és mit tehetsz)

kajak, nő, tó, hegy, sport
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Akárkivel találkoztam, dolgoztam, beszéltem, mind egyetértettek abban, hogy új szokás kialakítása vagy a régiektől megszabadulni, baromi nehéz.

A leggyakoribb kérdések:

Hogyan tudunk kialakítani olyan szokásokat, melyek segítségével könnyebben, gyorsabban elérjük a céljainkat?

Hogyan tudunk megszabadulni azoktól a szokásoktól, melyek rossz hatással vannak a teljesítményünkre, a munkánkra, az egészségünkre és a kapcsolatainkra?

A szokások nem csak „úgy” az ölünkbe pottyannak. A legtöbbnek ahhoz sincs köze, hogy milyen képességekkel születtünk.

Nir Eyal szerint, a szokások kialakítása választás, döntés és elhatározás kérdése.

Sokszor még ez is megvan bennünk. Tudjuk mit szeretnénk, tudjuk miért és tudjuk hogyan lehet azt elérni. Aztán két hét múlva abbahagyjuk. Jön a bűntudat és az önleértékelés.

„Nekem ez nem megy.”

„Úgysem fog sikerülni.”

„Megint fel fogom adni.”

Semmi szükségünk mások kritikájára, megoldjuk mi ezt magunknak.

Hol a hiba?

Túl sokat akarunk egyszerre

A földszintről nem juthatunk fel azonnal a 23. emeletre. Sőt. Még az elsőre sem. Előbb az első lépcsőfokra álljunk fel. A fokozatosság elve nagyon fontos pláne, ha egy olyan dologról van szó, amit még soha nem csináltunk. Apró lépésekkel haladjunk, mert hosszú távra tervezünk és tudjuk, hogy az eredmények nem azonnal fognak jönni. Egy szokás a rutinnal alakul ki, a folyamatos ismétlés hatására. Nem az első nekifutásra.

Mit tehetsz? Ne akarj túl sokat egyszerre, legyél türelmes. Először koncentrálj arra, hogy a rutin kialakuljon (pl. mozgás, 10 perc naponta), majd később foglalkozhatsz azzal, hogy emeled a szintet (pl. heti 4-szer 1 órát sportolni).

Az akaraterőre támaszkodunk

Ami óriási hiba, mert ha mondjuk a rendszeres mozgást szeretnéd beépíteni a mindennapokba, akkor munka után, fáradtan pontosan az akaraterő az, ami addigra elfogy. Mindig sokkal könnyebb és vonzóbb lesz a kanapéra ülni vagy elmenni fagyizni egyet.

Mit tehetsz? Tisztázd magadban, hogy miért szeretnéd ezt a szokást kialakítani. Fogalmazd meg egyértelműen és minden kétséget kizáróan a célod és miért fontos az a számodra. Ha bárki megkérdezi 2-3 összetett mondatban el kell tudnod mondani úgy, hogy a másik ember is megértse világosan.

A környezetünk hatását nem vesszük figyelembe

Amikor 5 éve elkezdtem diétázni az egyik legjobb döntésem az volt, hogy azonnal megszabadultam minden rágcsálnivalótól és cukros vacaktól, ami a lakásban volt. A bevásárlásnál pedig direkt elkerültem azokat a sorokat, ahol ezek vannak.

Mit tehetsz? Gondold át, mi az, ami akadályoz a környezetedben ahhoz, hogy a szokás kialakuljon. sok otthon a csoki? Szabadulj meg tőle. Sokat nézed a tévét? Húzd ki a kábelt és vidd át a másik szobába egy szekrény mélyére és tegyél az asztalra egy könyvet. Nem mész el sportolni? Készítsd össze a táskádat és a cuccokat és rakd a bejárati ajtó kilincsére. Könnyítsd meg a saját dolgod!

Másokért csináljuk és nem magunkért

Szeretnék tetszeni neki. Szeretnék jobban beilleszkedni. Szeretnék a része lenni a közösségnek, legyen szó munkáról vagy magánéletről. Tipikus példa, hogy egyesek csak azért járnak dohányozni, nehogy lemaradjanak a szaftos pletykákról. A beilleszkedés és elfogadás fontos. De bármit is csinálsz, azt azért tedd, mert TE szeretnéd.

Mit tehetsz? Tedd fel a kérdést: Miért? Egymás után többször. Addig, amíg meg nem találod azt a motivációs forrást, amivel önmagad motivátora leszel. Miért szeretnék egészségesen élni? Hogy csinos legyek. Miért szeretnék csinos lenni? Hogy rám jöjjön a múlt hónapban vett nadrág. Miért szeretném felvenni azt a nadrágot? Szeretek divatosan öltözködni. Miért szeretek divatosan öltözni? Mert egy magabiztos ember vagyok, aki lépést tart a trendekkel és képes megújulni. Szóval magabiztos akarok lenni? Igen. A legjobb, ha ezeket a kérdéseket és válaszokat leírod és addig ismétled naponta, amíg meg nem találod a vágyad gyökerét.

A szokás nem nekünk való

Nagyon szerettem volna focizni kiskoromban, de elég sokáig tartott mire beláttam, hogy botlábú vagyok. Rengeteg csalódás ért és nyilván semmilyen sikert sem értem el, ami teljesen feleslegesen pakolt tele stresszel és kétségekkel. Mert a probléma az, hogy ilyenkor elkezdünk kételkedni önmagunkban, ami az életünk más területeire is kihat. A készségeinknek megfelelő szokás kialakítása lehetséges, egyéb esetben szenvedünk, mint malac a jégen.

Mit tehetsz? Először is menj vissza az előző lépéshez és írd le és írd be a naptáradba, hogy mikor fogod megcsinálni. Tudom, hogy csak átolvastad és azt gondoltad, „Oké, majd otthon.” Oké, de mikor? Írd be naptárba emlékeztetővel!

Mert addig, amíg nincs meg pontosan az, hogy mire vágyunk, addig hiába próbálkozunk. Hiába az erőfeszítés. Hiába a görcsölés és a stressz meg a bűntudat.

Ha nem tudjuk hová tartunk, akkor sehová sem tartunk. Ezen lehet változtatni. Ha szeretnéd tudni hogyan, akkor itt találod a választ.

Oszd meg a cikket a barátaiddal!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google

Ne maradj le semmiről:

Értesülj a legújabb programokról, eseményekről és a legfrissebb tartalmakról:
Tovább az eszköztárra