fbpx

A világ legrosszabb főnöke

A világ legrosszabb főnöke
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Te vagy az.

Úgy gondolod, hogy az egyszemélyes cégedben nem vagy senkinek a főnöke? Talán az, hogy alkalmazott vagy semmilyen felelőséggel nem jár?

Tévedés.

Felelős vagy a saját karrieredért, az egészségedért, a napod beosztásáért (nem csak 8 óráért). A te dolgod eladni a szolgáltatásaidat, hogy azokat és önmagad folyamatosan fejleszd. Te vagy a felelős azért, amit gondolsz, ahogy a körülötted lévő világot látod, ahogy magaddal bánsz.

Ha nem vagy maradéktalanul megelégedve a jelenlegi életeddel, van, ami csípi a szemed, nem hagy nyugodtan aludni, az már önmagában elég bizonyíték arra, hogy szar főnök vagy.

Mit szólnál, ha valaki úgy bánna veled, ahogy te bánsz saját magaddal? Ha valaki folyton csak halogatná a számodra fontos dolgokat? Ha állandóan csak ígérgetne és fogadalmakat tenne, amiket persze nem tartana be utána? Valószínűleg nem állnál szóba az illetővel.

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik felmondanak 75%-ban a seggfej főnök miatt teszik ezt.

Ez nem titok és mégsem teszünk sok mindent annak érdekében, hogy ezen változtassunk, hogy tanuljunk a saját hibáinkból. Érdekes lenne látni, mi történne akkor, ha a technológia is olyan sebességgel fejlődne, ahogyan mi fejlesztjük saját magunkat. Gondolj csak abba, idén hányszor frissítettél szoftvert a telefonodon? És hányszor az agyadon?

Az alkotás szabadságára vágyunk. De azt elfelejtjük, hogy a szabadság az nem csak lehetősség, hanem óriási felelősség is egyben. Mert már az első nap elbukunk amikor megkapjuk azt, amire olyan régóta vágyunk. Ismerős a helyzet? Nekilátsz dolgozni, de valami pittyen, csörög, felugrik, ami éppen csak egy kicsit érdekesebb, színesebb, szórakoztatónak tűnő valami, amiről úgy gondoljuk, három percnél többet nem vesz el az időnkből és ez a vége:

via GIPHY

Akkor meg miért ne?

A magam ura vagyok! Erre vártam! Három percet megengedhetek magamnak. A következő pillanatban pedig délután három van és még semmit sem csináltunk. Mert az a három perc, az sosem csak három perc. Persze közben megéheztem, pisilni kellett, meglocsolni a szobanövényt, kiporszívózni, kivasalni az összes inget, telefonálni, üzenetet küldeni, postát megnézni, megint enni stb.

Emiatt csodálattal tekintünk azokra, akik fegyelmezetten csinálják azt, amit csinálni kell. Akik valahogy kitalálták, hogyan dolgozzanak otthonról vagy éppen Baliról. Emellett felhúzzuk a szemöldököt, ha valaki az estéit és a hétvégéit azzal tölti, hogy tanul vagy éppen bizniszt épít. Aki mindezt örömmel és boldogan teszi. A rohadék!

Mintha ebben bármi különleges lenne. Emberfeletti. Igazságtalan.

a világ legrosszabb főnöke

A legtöbb “főnök” az inkompetencia csapdájában hasal el. Forrás

Rengeteg könyvet olvashatunk és előadást hallgathatunk meg arról, hogyan is legyen valaki jó menedzser. Sajnos sokkal kevesebb kézzelfogható dolog létezik azzal kapcsolatban hogyan menedzseljük önmagunkat. Pedig ennél fontosabb dolgot aligha tudok elképzelni az életben. Nem csak az üzleti, hanem a magánéletben egyaránt.

Az idővel, pénzzel, energiával való gazdálkodásra nem tanít meg minket senki. Az egyetlen kézzel fogható példa az, amit a szülőktől ellesünk. Ami vagy jó, vagy nem jó. De mindenképpen egyoldalú megközelítése a dolgoknak.

Te vagy saját magad első számú főnöke

Neked kell tudnod pontosan, hogy mit szeretnél elérni. Mi lesz a munkád várható eredménye. Ahhoz, hogy eljuss valahová, jó lenne először kitalálni pontosan hová is szeretnél eljutni. Vonatjegyet sem vehetsz „Valahová”, mert akkor sehová sem mész.

Csak az idődet vesztegeted.

Legyenek nagyratörő céljaid nyugodtan, sőt, minél nagyobb annál jobb. De tudd, hogy milyen állomásokon kell keresztülmenned a célodig. Nem lehet felülni a vonatra úgy, hogy egyből Nyíregyházán legyél. Előbb el kell jutni Hatvanig, aztán Miskolcon keresztül Szerencsre, majd Tokajon keresztül meg is érkeztél.

via GIPHY

Az út nem lineáris. De van, ami segíthet abban, hogy pontosan oda és akkor juss el ahová és amikor szeretnél. Ehhez szükséged van egy menetrendre. Egy rendszerre, ami megrajzolja az utat, amit lehet csiszolni, finomítani, hogy pontosabb és gyorsabb legyen a folyamat.

A technológiának köszönhetően rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy megalkossuk a számunkra megfelelő rendszereket.

Éveken keresztül kipróbáltam sok mindent én is, mire megtaláltam azt, aminek a segítségével könnyebben kiegyensúlyozom a mindennapjaimat. Azért volt erre szükségem, mert szar főnök voltam. Pocsékul menedzseltem saját magam, ami javult ugyan, de még mindig van mit tanulnom.

A cél, hogy a legjobb verziód legyél

Hogyan lehetsz jobb főnök? Úgy, hogy jobb ember leszel. Megismered magad, hogy mit és miért csinálsz, vagy miért nem csinálsz. Azzal, hogy időt és energiát fektetsz saját magad fejlesztésére szellemileg, fizikailag és érzelmileg az egyetlen dolog, aminek mindig pozitív lesz a megtérülése.

Lehet, hogy nem azonnal, nem holnap vagy a jövő héten. Sokszor olvastam, tanultam olyan dolgokat, amikről azonnal nem tudtam eldönteni, hogy hasznos volt, vagy csak az időmet pocsékolta. Persze reálisan fel kell tudni mérni, hogy mi az, amire az időnket rászánjuk.

Ha mondjuk online marketinggel szeretnél foglalkozni, akkor nem biztos, hogy klarinétozni kellene megtanulnod először. Hacsak nem a művészi vénádat szeretnéd fejleszteni.

Kapcsolódó tartalom:

A felnőtt világ hazugsága

Ilyen az, amikor őszinte vagy

Oszd meg a cikket a barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: google
Tovább az eszköztárra