fbpx

A figyelem és koncentráció művészete

A figyelem és koncentráció művészete
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Az 1920-as években egy német professzor Eugen Herrigel úgy döntött, hogy Japánban folytatja földi pályafutását, szóval odaköltözött. Egy Sendai nevű városban telepedett le néhány órányira Tokiótól, ahol filozófiát oktatott az egyetemen.

Mr. Herrigelt nagyon vonzotta a Japán kultúra és szerette volna mélyebben megérteni azt, ezért elkezdte a Kyudo, a Japán tradicionális íjászat gyakorlását. Mestere a legendás Awa Kenzo volt, aki úgy hitte, hogy mielőtt egy valódi célpontra kezdené el lövöldözni nyilakat előbb az alapokat kell megfelelően elsajátítani. Ebben az esetben ez azt jelentette, hogy szegény Herrigel a tréning első négy évében kizárólag egy köteg szalmára lőhetett két méteres távolságból.

Amikor szóvá tette mesterének, hogy miért halad ilyen lassan, azt a választ kapta:

A célhoz vezető utat nem az határozza meg, hogyan méred az eredményeket. Mi értelme van a heteknek, hónapoknak és éveknek?

Mikor végre távolabbi célokra is lőhetett, Herrigel teljesítménye lesújtó volt. A nyilak össze vissza röpködtek és minden egyes lövéssel csak rontott a helyzeten, ami nyilván a lelkesedését is megtépázta. Az egyik kiváltképp pocsék sorozat után Herrigel azt mondta, hogy nyilván a gyenge célzással lehet a gond.

Ezzel szemben Kenzo úgy gondolta, hogy nem a célzással van probléma, hanem a feladat megközelítésével. Herrigel erre azt válaszolta felháborodva, hogy „Ez alapján bekötött szemmel is el kellene találni a célpontot.”

Kenzo elgondolkodott egy pillanatig, majd azt mondta: „Látogass meg ma este.”

Íjászat a sötétben

Miután leszállt az éj, a két férfi visszatért a gyakorló pályára, ahol a célpontok voltak elhelyezve. Kenzo odasétált a szokásos helyére, ahonnan gyakorolni szokott, miközben a célpont rejtve maradt a sötétben. A mester hozzákezdett a normál rutinjához, felvette a lövéshez szükséges pozíciót, megfeszítette a húrt és elengedte az első nyilat a sötétségbe.

Herrigel később azt írta, „Tudtam a hang alapján, hogy eltalálta a célt.”

Kenzo azonnal felvett egy másik nyilat és belelőtte az éjszakába.

Herrigel azonnal odaszaladt a célhoz, hogy megvizsgálja közelről azt. Amikor felkapcsolta a fényeket a céltábla fölött észrevette, hogy az első nyíl a tábla kellős közepét találta el, a második nyíl pedig az előbbit kettéhasítva ért célba.

A mester duplán találta telibe a táblát úgy, hogy abból bármit is látott volna.

A figyelem és koncentráció művészete

Japán íjászok 1860 körül. Forrás: Smithsonian

A célzáson múlik

A legnagyobb mesterek úgy gondolják, hogy a célzás a legfontosabb dolog az íjászatban. Hová helyezed a lábad, hogyan tartod az íjat, hogyan lélegzel, amikor elengeded a nyilat, mind hatással vannak az eredményre.

Awa Kenzo esetében, egy íjász mester az kilövés folyamatát olyan tudatossággal hajtja végre, hogy képes megismételni azt még akkor is, ha nem látja a célt. A test és az elme ilyen szintű összehangolása a céllal a Zanshin.

A Zanshin a Japán harcművészetekben a kiegyensúlyozott tudatosságot kifejező szó. Szó szerinti fordításban valami olyasmit jelent, hogy az „elme gondolatok nélkül”. Magyarul teljes mértékben az előttünk lévő feladatra koncentrálunk. A Zanshin egy olyan állapot, amikor úgy uraljuk a testünket és elménket, hogy tisztában vagyunk a környezetünkkel, de az nincs semmilyen negatív hatással ránk. Egyfajta éber, meditatív állapot.

A gyakorlatban a zanshin egy mélyebb jelentéssel is bír. Eszerint tudatosan választod meg, hogyan élsz és cselekedsz ahelyett, hogy áldozatul esel mindennek, ami történik veled és körülötted.

A fejlődés ellensége

Egyik kedven Japán idézetem:

Miután megnyerted a csatát, szorítsd meg a sisakod.

Vagyis egy csata nem ér véget csak azért, mert megnyerted. Ez elég furcsán hangzik, de ha a saját céljaimra úgy tekintek, mint egy csatára, például a blog írásra, akkor más értelmet nyer. Attól, hogy posztolok egy új cikket ma, még nem jelenti azt, hogy holnap lazíthatok, kényelmesen hátradőlhetek. Más szavakkal,

A tudatosság nem annak a függvénye, hogy elértem a célomat már vagy sem.

Ezt a filozófiát az életünk számtalan területén alkalmazhatjuk.

  • Írás.A harc nem ér véget azzal, ha megírsz 100 bejegyzést, publikálod a könyved. Akkor less vége ha úgy érzed, már nincs olyan mondanivalód, amit érdemes átadni másoknak és nem látod hogyan fejlődhetnél tovább, mint blogger, író.
  • Mozgás. Nem ott ér véget a dal, amikor kinyomsz fekve 100 kg-ot. Akkor van vége, ha nem vagy képes tartani a rendszeres mozgás rutinját, vagy pedig túlzásba viszed és már csak céltalanul taposod a kilométereket a futópályán.
  • Karrier: A harc végét nem egy óriási bevétel jelenti, hanem az, amikor egy önelégült seggfej leszel.

A fejlődés ellensége nem a siker vagy a kudarc. A fejlődés ellensége az unalom, fáradtság, érdektelenség és a koncentráció hiánya. A fejlődés ellensége az elköteleződés hiánya a folyamathoz, mert a folyamat a lényeg.

Mindennapi Zanshin

Minden tevékenységet és helyzetet ugyanazzal az őszinteséggel, intenzitással és tudatossággal kell megközelítenünk. Attól függetlenül, hogy a karrieredről van szó, vagy csak téliszalámit veszel a boltban.

Egy olyan világban élünk, ahol a z eredmények mindenek felett állnak. Pont, mint Herrigelnek, csak az számít eltaláltuk-e a táblát vagy sem. Pedig, ha kicsit jobban odafigyelnénk a folyamatra – hová tegyük a lábunk, hogyan tartjuk az íjat, hogyan veszünk levegőt amikor eleresztjük a nyilat – a telitalálat egyszerűen egy pozitív következmény lesz.

A lényeg, hogy ne amiatt parázz, hogy eltalálod a táblát vagy sem. Szeresd a folyamatot, az „unalmas mókuskereket” és érezd magadénak az összes lépést. Ragadd meg azt az egy pillanatot, a Zanshint, és vidd magaddal, bárhová mész.

Nem a célvonal átlépése számít, hanem az, ahogy eljutsz odáig és hogy érzed magad közben. Minden a célzásról szól.

Kapcsolódó tartalom:

A középszerűség védelmében

Elég egyetlen szó a változáshoz

Oszd meg a cikket a barátaiddal!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google

Csatlakozz hozzánk:

Azokhoz, akik már elhatározták, hogy a legjobb formájukat hozzák a szakmai,- és a magánéletben egyaránt! A feliratkozáshoz egy ingyenes e-book is jár, melyben egy olyan módszert ismerhetsz meg, ami segít elindulni a változás útján. Találd meg az egyensúlyt!